Alkol-madde kullanıcılarının bağımlılık şiddeti ile aile üyelerinin eş bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişki - Kaplan, Özgen; Özbaran, Nazlı Burcu (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu araştırmada alkol madde kullanım bozukluğu olan bireylerin bağımlılık şiddeti ile aile üyelerinin eş bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırma 18 yaş ve üzeri, alkol madde kullanım bozukluğu tanısı almış 122 kişi ve bu kişilerin aile bireyi yürütülmüştür. Veriler ayaktan ücretsiz psikososyal destek sağlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinde toplanmıştır. Katılımcılara Olgu rapor formu, Bağımlılık Profil İndeksi Ölçeği ve ailelere Bağımlılıkta Eş Bağımlılık Faktörü ölçeği uygulanmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan 122 katılımcıların %94,3’ü erkek, %5,7’si kadındır. Katılımcıların bağımlılık şiddetlerine bakıldığında %41,8’inin yüksek, %33,6’sının orta ve %24,6’sının düşük olduğu görülmüştür. Bu analize göre, ailelerin eş bağımlılık düzeyini ölçen BEŞF Ölçeği toplam puanı ile kişilerin bağımlılık şiddetini gösteren BAPİ Toplam (r=0.320 p
Keywords: Bağımlılık; alkol kullanım bozukluğu; madde kullanım bozukluğu; eş bağımlılık