Türkiye'de internet bağımlılığı ile ilgili yapılmış lisansüstü tezlerin incelenmesi - Kurtoğlu, Elif; Pekşen Süslü, Demet (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi veri tabanında bulunan, 2007-2020 (Haziran) tarihleri arasında Türkiye'de internet bağımlılığı ile ilgili yapılmış lisansüstü tezleri incelemektir.Yöntem: Çalışma amaçlı örnekleme türlerinden, ölçüt örnekleme ile seçilen 126 tezden oluşmaktadır. Çalışmada, betimsel içerik analizi yöntemi ve veri toplama tekniği olarak da doküman analizi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Tez Sınıflama Formu kullanılmıştır. Veri analizi için frekans, yüzde değerleri hesaplanmıştır.Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda en çok çalışılan temaların demografik-sosyodemografik özellikler ile kişisel özellikler olduğu, yüksek lisans tez sayısının doktora tezlerinden daha çok olduğu ve en çok çalışma yapılan yılın 2019 olduğu bulunmuştur. İncelenen tezlerde en çok nicel yöntem ve basit seçkisiz-rastgele örnekleme kullanılmıştır. En çok tercih edilen örneklem büyüklüğü 301-1000 kişidir. En çok tercih edilen örneklemin, ortaöğretim öğrencileri olduğu görülmüştür. Tutum/algı/kişilik/yetenek testleri en çok kullanılan veri toplama araçlarıdır. Ayrıca nicel veri analiz yöntemlerinin, nitel veri analiz yöntemlerine göre daha fazla kullanıldığı görülmüştür.Sonuç: İnternet bağımlılığı ile ilgili betimsel düzeyde çalışmalardan öteye daha derinlemesine çalışmalar yapılmasına ve önleme-müdahale yöntemlerinin oluşturulmasına ihtiyaç vardır..
Keywords: İnternet bağımlılığı; lisansüstü tez; betimsel içerik analizi