Bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşireler arasındaki sigara içme, bırakma sıklığı ve sigara içme davranışının özellikleri - Dilbaz, Nesrin; Apaydın, Leyla (Journal of Dependence, 2002)
Amaç: Ülkemizde genel populasyonda ve sağlık personelinde sigara içme yaygınlığının gelişmiş ülkelerden daha yüksek olduğu bilinmektedir. Sağlık personeli içinde en kalabalık grubu oluşturan hemşirelerde sigara içme, bırakma sıklığı ve sigara içme davranışının özeliklerini saptamak amacıyla bu çalışma planlanmıştır.Yöntem: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 250 hemşireye yarı yapılandırılmış, sigara alışkanlığı, bırakma ve sigara içme özelliklerini içeren sosyodemografik soru formu uygulanmıştır.Bulgular: Araştırmamıza katılan hemşirelerde sigara içme oranı %58.8, bırakma oranı ise %14 idi. Sigara içme oranının boşonmış/ayrı/dul ve bekar hemşirelerde bırakma oranının ise evli hemşirelerde daha yüksek olduğu saptandı. 26-30 yaş arasında ve 2-5 yıllık hizmet süresi olan grupta sigara içme oranını diğer gruplardan daha yüksek olduğu belirlendi. Sigara içme yılı %42.3 ile en fazla 6-10 yıl arası, günlük sigara sayısı %45.1 ile 11-20 arası olduğu belirlendi. Hemşirelerin %55'i uyandıktan 60 dakika sonra ilk sigarasını içtiği, %71.4'i sabahları çok içmediğini, %65.4'ü yemekten sonra içilen sigarasının en değerli sigarası olduğunu, %59.9'u sigara içilmeyen yerlerde zorlandığını, %27.5'i hasta iken sigara içtiğini, %56.6'sının bırakmayı deneyip bırakamadığını, %72.5'i sigara içmesini eleştirenlere kızmadığını, % 90.2'si sigara içmenin işlerini olumsuz etkilemediğini, %30.7'sinin sigarayı bırakmaya karar verdiği gün yeni paket aldığını, içenlerin %89'unun zararlarını bildiğini ve %5.5'inin sigara dışında başka madde kullandığını belirledik. Ayrıca sigara içmediği dönemde ajitasyon, dikkatsizlik, huzursuzluk, duygudurum değişiklikleri gibi yoksunluk semptomları gösterme ve tekrar içtikten sonra bu belirtilerin iyileştiğini bildirme oranı sırasıyla %20.9, %17, %35.7, % 11.5 ve %56 olduğu saptandı.Sonuç: Hemşirelerde sigara içme davranışı önemli bir sağlık sorunudur. Ölümcül sonuçlarını bilmelerine karşın hemşirelerin yarıdan fazlası sigara içmektedir. Sigara içme oranlarını azaltmak amacıyla hemşireler sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri konusunda daha yoğun bir biçimde eğitilmeli ve motive edilmelidir.
Keywords: Sigara içme davranışı; sigarayı bırakma; hemşire