Kumar oynama bozukluğu tanısı olan hastalarda problemli kumar oynama şiddet endeksi Türkçe versiyonunun psikometrik özellikleri - Altıntaş, Merih; Tunç, Emine Burcu; Dinçer, Duygu; Özdenler, Merve; Hunca Olcay, Ayşe Nazlı; Barın, Can (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmada Problemli Kumar Oynama Şiddet Endeksi’nin kumar oynama bozukluğu tanısı olan ve olmayan katılımcılardan oluşan bir çalışma grubunda psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Yöntem: Altmışı kumar oynama bozukluğu tanısı olan 539 kişiden veri toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Problemli Kumar Oynama Şiddet Endeksi, South Oaks Kumar Tarama Testi ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Endeksin dilsel eşdeğerlik, geçerlik, güvenirlik ve madde istatistikleri incelenmiştir.Bulgular: Geçerlik kestirimleri için yapı geçerliği ve ölçüt bağıntılı geçerlik analizi yapılmıştır. Yapı geçerliğini incelemek için yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin dokuz maddeden ve tek alt boyuttan oluşan yapısının Türk kültüründe geçerli olduğu görülmüştür. Ölçüt bağıntılı geçerliği tespit etmek için Kumar Oynama Şiddet Endeksi ile South Oaks Kumar Tarama Testi arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan analizler iki ölçek arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Güvenirlik kestirimleri için endeksin iç tutarlık analizi ve test-tekrar test güvenirliği incelenmiştir. İç tutarlılık düzeyi Cronbach alfa katsayısı ile hesaplanmış ve iç tutarlılığının yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan test-tekrar test analizlerinde ölçeğin iki farklı zamanda aynı gruptaki uygulamaları arasındaki ilişkinin yüksek olduğu görülmüştür.Sonuç: Araştırma bulguları, Problemli Kumar Oynama Şiddet Endeksi’nin Türkiye’de yürütülecek hem klinik araştırma ve uygulama çalışmalarında hem de genel nüfus üzerinden yürütülecek tarama çalışmalarında kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymuştur.
Keywords: Problemli Kumar Oynama Şiddet Endeksi; problemli kumar oynama; geçerlik; güvenirlik; kültüre uyarlama