Ergenlerden oluşan bir klinik örneklemde dürtüsellik ile internet bağımlılığı aşermesi arasındaki ilişki - Uygun, Sabide Duygu; Arı, Demet Aygün; Çetinkaya, Semra (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ergenlerde internet bağımlılığı ve ilişkili değişkenlerin gelecekteki alkol ve madde kullanımını yordayan yüksek riskli kişilik özellikleri ile ilişkisini incelemek ve internet bağımlılığı olan ve olmayan ergenleri bu kişilik özellikleri açısından karşılaştırmaktı.Yöntem: Yaş ortalaması 16,7 ve 161’i erkek olan 196 katılımcının yer aldığı çalışmanın deseni kesitseldi. Değerlendirme, bir demografik form ile Madde Kullanım Risk Profili Ölçeği (MKRPÖ) ve Bağımlılık Profil İndeksi İnternet Bağımlılığı Formu (BAPİNT) olmak üzere ilaveten iki öz-bildirim ölçeğini içerdi.Bulgular: BAPİNT aşerme skorları ile MKRPÖ dürtüsellik skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu, ayrıca BAPİNT yaşama etki skorları ile MKRPÖ anksiyete duyarlılığı skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Katılımcıların %31,1’inde (n=61) BAPİNT aracılığıyla ölçeğe dayalı olarak internet bağımlılığı saptandı, BAPİNT skoru internet bağımlılığı düzeyinde olan ve olmayan ergenler arasında bu kişilik özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmadı.Sonuç: Ergenlerde internet kullanımı değerlendirilirken dürtüsellik ve anksiyete duyarlılığının taranması ve müdahale edilmesi ergenleri internet bağımlılığına karşı koruyabilir.
Keywords: Ergenler; internet bağımlılığı; dürtüsellik; anksiyete; aşerme