Madde kullanım bozukluğunda içselleştirilmiş damgalanmanın klinik özellikler ve tedavi motivasyonu ile ilişkisi - Demir, Bahadır; Kocamer Şahin, Şengül; Sancaktar, Muhammet; Sargın, Emine Nur; Köse, Zeynep; Altındağ, Abdurrahman (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı madde kullanım bozukluğu (MKB) tanılı hastalarda içselleştirilmiş damgalanma ile tedavi motivasyon ve hastaların klinik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktırYöntem: Bu araştırma Haziran 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi psikiyatri servisinde madde kullanım bozukluğu tanısıyla takip ve tedavisi yapılan 63 katılımcıyı içermektedir. Araştırmanın verileri; sosyo-demografik veri ölçeği, içselleştirilmiş damgalanma ölçeği (RHİDÖ) ve tedavi motivasyonu anketi (TİM) kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Korelasyon analizinde; RHİDÖ toplam ile TİM toplam arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hastaların madde başlama yaşı ile RHİDÖ algılanan ayrımcılık alt ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulundu. Self mutilasyonu olan hastaların RHİDÖ kalıp yargılar alt ölçeği self mutilasyonu olmayanlardan anlamlı oranda daha yüksekti. İntihar girişimi öyküsü olan hastaların RHİDÖ damgalanmaya direnç alt ölçeği puanı intihar girişimi olmayanlardan daha yüksekti. Hastaların yaşı, madde başlama yaşı, yatış sayısı, eğitim düzeyi, adli öyküsü, self mutilasyon, intihar öyküsü ve ailede madde kullanımı varlığı ile TİM ölçekleri arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı.Sonuç: Madde kullanım bozukluğu olan hastalarda, içselleştirilmiş damgalanmanın tedavi motivasyonu ile ilişkili olmadığı saptandı. RHİDÖ tüm alt ölçekleri ile birlikte incelendiğinde, madde başlama yaşının, self mutilasyonun ve geçmişte intihar girişimi bulunmasının içselleştirilmiş damgalamayı etkileyebileceği düşünüldü.
Keywords: Madde kullanım bozukluğu; damgalanma; içselleştirilmiş damgalanma; tedavi motivasyonu; bağımlılık