Kumar oynama bozukluğu: genel bir bakış - Çakmak, Soner; Tamam, Lut (Journal of Dependence, 2018)
Psikiyatri terminolojisinde bağımlılık kavramına psikopatolojik anlamda bakış, davranışçı yaklaşımların etkisinde ve bu konuda yapılan davranışçı araştırmalar sonucunda farklı bir perspektif kazanmıştır. Bağımlılıklar arasında ki komorbidite, kalıtım, tölerans, yoksunluk belirtileri ve tedavi sonuçları ile ilgili verilerin benzerlikler göstermesi ve nörogörüntüleme, nörobiyolojik verilerin işlenmesi son 10 yılda bu değişime katkı sağlamıştır. Kumar bağımlılığı da bu değişimden etkilenmiş ve gerek etiyoloji, tanısal ölçütler ve gerekse de tedavi açısından yeni bakış açıları geliştirilmiştir. Son yayınlanan Amerikan Psikiyatri Birliğinin Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı 5. Baskısı (DSM-5) ile kumar bağımlılığı, bağımlılıklar kategorisine dahil edilmiş ve “Madde ile İlişkili ve Bağımlılık Bozuklukları” kategorisinde “Madde ile ilişkili olmayan bozukluk” başlığı altına alınmıştır. Bu yeni bakış açısı kumar bağımlılığında olduğu gibi belki de ileri süreçlerde internet kullanımı, video oyunu oynama, yemek yeme ve alışveriş gibi davranışsal bağımlılıkların da bağımlılık kapsamında değerlendirilebilmesi olanağını sağlayacak ve davranışsal bağımlılıklara tanısal açıdan yeni bir bakış açısı geliştirecektir. Bu yazıda kumar bağımlılığını DSM-5 ekseninde tanı, epidemiyoloji, etiyoloji, komorbidite ve tedavi açısından gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.
Keywords: kumar; bağımlılık; tanı; komorbidite; tedavi