Sentetik kannabinoid reseptör agonisti kullanımına bağlı nöbet: olgu sunumu - Altıntaş, Merih; Kuru, Murat (Journal of Dependence, 2016)
Yaygınlığı her geçen gün artan ve sağlık çalışanlarını yeni problemler ile karşı karşıya bırakan sentetik kannabinoid reseptör ago-nistleri (SKRA) birçok sistemi etkilemektedir. Günden güne yeni bildirimler ile neden olabilecekleri klinik tablolar daha öngörülür olmaktadır. Bu maddelerin psikiyatrik, nörolojik, kardiyovasküler, renal ve pulmoner sistemi etkileyen ciddi yan etkileri mevcuttur. Son dönemlerde sentetik kannabinoid reseptör agonistlerinin nöbetlere neden olduğuna dair bildirimlerinin sayısı da artmaya başlamıştır. Özellikle acil servislere SKRA’lerinin neden olduğu toksisite nedeniyle getirilen hastalarda hayatı tehdit edebilecek bir seri klinik tablonun olabileceği ve bunlardan birinin de ciddi nöbetler olabileceği ve kimi zaman yoğun bakım takiplerinin gerekebileceği düşünülmektedir. Bu durum SKRA kullanımı sonrasında oluşabilecek potansiyel tehlikeler konusunda tüm klinis-yenlerin ve toplumun haberdar ve hazırlıklı olması gerektiğini göstermektedir. Bu olgu sunumunda daha önce nöbet öyküsü olmayan, SKRA entoksikasyonu sonrası ilk epilep-tik nöbetini geçiren ve nöbetin güçlükle son-landırıldığı bir olgudan bahsedilmektedir.
Keywords: Sentetik kannabinoid reseptör agonisti; esrar; nöbet