Riskli alkol tüketme davranışının tanımı ve özellikleri - Vardar, Erdal (Journal of Dependence, 2016)
Alkol günümüzde en çok tercih edilen-kullanılan maddelerden biridir. Alkol tüketiminin kişiden kişiye değişen farklı özellikleri vardır. Toplumsal farklar nedeniyle de çeşitli alkol tüketim davranışları görülmektedir. Tek bir oturumda 4 veya 5 den fazla standart içki tüketme, riskli alkol içme davranışı (RAİD) olarak tanımlanır. RAİD ergenliğin sonlarında ve erişkinliğin başlarında daha sık görülmektedir. Son yıllarda RAİD olası zararları ve olumsuz sağlık etkileri olduğu tanımlanmıştır. Özellikle ergenler ve gençler eğlenmek amaçlı RAİD şeklinde alkol tükettikleri görülmektedir. Bu yaşlarda aynı zamanda, birçok ülkede yasal olarak gençlerin alkol almasına ya da içmesine izin verilmekle birlikte, bu gençler henüz erişkin sorumluluğuna sahip değildirler. Bu nedenle ergenler, RAİD açısından en yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Sonuçta ergenlerin alkol sarhoşluğu nedeniyle hastanelere daha sık başvurması ve yasal sorunların görülmesi, sağlık ile ilgili zararlarının anlaşılması nedeniyle bu konu giderek daha fazla ilgi çekmektedir. Bu yazıda riskli alkol içme davranışı ile ilgili literatür gözden geçirilmiş ve riskli alkol tüketmenin önlenmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Alkol; bağımlılık; rölatif risk; alkol içme; içme davranışı; tıkınırcasına içme