Yaşam temelli öğrenme ile madde bağımlılığı hakkında farkındalık oluşturulma çalışması - Özay Köse, Esra; Gül, Şeyda; Keskin, Bülent (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Bu çalışmada orta öğretim öğrencilerinde madde bağımlılığı konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. Bu amaçla yaşam temelli öğrenmeye göre hazırlanmış dersi takip eden öğrenciler ile geleneksel öğrenmeye göre hazırlanmış dersi takip eden öğrencilerin madde bağımlılığı ile ilgili farkındalık düzeyleri arasındaki fark incelenmiştir. Aynı zamanda öğrencilerin madde bağımlılığı farkın-dalık puanlarının cinsiyet ve sınıf düzeylerine göre durumu değerlendirilmiştir.Yöntem: Çalışma, Erzincan ilindeki bir lisenin biyoloji dersi kapsamında toplam 229 kişiden oluşan 9-12. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Yarı deneysel araştırma deseninin kullanıldığı çalışmada, veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen Madde Bağımlılığı Farkındalık Ölçeği (MBFÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız örnek-lem t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır.Bulgular: Elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark görülmüştür. Madde bağımlılığı farkındalık düzeyleri arasında cinsiyet ve sınıf düzeyi açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.Sonuç: Elde edilen bulgular yaşam temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin farkındalık düzeyleri üzerinde cinsiyet ve sınıf düzeyi farkı gözetmeksizin olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Keywords: Yaşam temelli öğrenme; madde bağımlılığı; farkındalık; cinsiyet; sınıf düzeyi