Astımlı çocukların ebeveynlerinin sigara içme davranışları üzerine eğitimin etkisi - Karadağ, Bülent; Karakoç, Fazilet; Kut, Arif; Bakaç, Serap; Dağlı, Elif (Journal of Dependence, 2001)
Pasif sigara dumanının astımlı çocuklarda semptomları ve atak sıklığını arttırdığı bilinmektedir. Astımlı çocukların ailelerinde sigara içme oranlarını tespit etmek ve eğitimin bu davranış üzerine etkisini araştırmak için bu çalışma planlanmıştır. 1996-97 Yıllarında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran 296 astımlı çocuk ve ailesi bu çalışmaya alınarak ailelere sigara içme davranışlarına ilişkin bir anket formu uygulanmıştır. Daha sonra ailelere standardize bir eğitim verilerek bir yıllık takip sonunda anket uygulaması tekrarlanarak eğitimin etkisi araştırılmıştır. Hastaların başlangıçta % 64.5’inin evlerinde sigara dumanına maruz kaldığı saptanırken, bu evlerin % 38.1'inde hasta co uk ile aynı odada sigara içilmekteydi. Eğitim sonrası sigara içimi % 50.3’e düşerken ( p
Keywords: Sigara; astım; çocuk