Bir üniversite hastanesine alkol dışı madde kullanımı ön tanısıyla başvuran kişilerin madde tarama test sonuçlarının analizi - Okan, Aslıhan; Atlı, Abdullah; Alhan, Cafer; Demir, Süleyman; Kaya, Mehmet Cemal; Sır, Aytekin (Journal of Dependence, 2016)
Giriş: İdrarda toksikolojik analiz, madde kullanımının tespitini, bağımlılığı tedavisi ve tedaviye uyumu hızlıca değerlendiren en objektif yöntemlerden biridir. Toksikolojik analizin öncelikli amacı kanunlara uygun olarak çeşitli durumlarda, yasadışı yada yasaklanmış ilaç yada maddelerin kullanımının saptanmasıdır. Bu çalışmada Dicle Üniversitesi hastanesine alkol dışı madde kullanımı ön tanısıyla başvuran kişilerin toksikolojik analiz sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmamıza 2014 yılı Ocak-Aralık ayları arasında Dicle Üniversitesi Psikiyatri polikiliniğine kendi isteği veya ailesinin talebiyle başvuran ve idrarında madde metaboliti istenen 167 kişi dahil edilmiştir. Bu kişilerin dosyaları deneyimli araştırmacılar tarafından geriye dönük olarak taranarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışma örnekleminin %88’i (n=147) erkek, %12’si (n=20) ise kadındı. Katılımcıların %44,9’unun (n=75) idrarında madde metaboliti tespit edilirken %55,1’inin (n=92) idrarında maddeye rastlanılmadı. Kişilerin kullandıkları maddeler sıklık sırasına göre esrar %88 (n=66), Methylene Dioxymetamphetamine (MDMA) %18,6 (n=14), metamfetamin %16 (n=12), opioid %5,3 (n=4), barbitürat %4 (n=3) ve fensiklidin %2,7 (n=2) olarak tespit edildi. Kadınların ise ikisinin marijuana ve birinin MDMA-metamfetamin kullandığı tespit edildi. Çoklu madde kullanımı %37,3 (n=28) iken tek madde kullanımının %62,7 (n=47) olduğu görüldü. Tek madde kullananların kırküçününün esrar, ikisinin metamfetamin, birinin MDMA ve birinin barbitürat aldığı tespit edildi.Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda toksikolojik analiz yapılanların %55,1’inde maddeye rastlanılmadı. Madde testinde en sık tespit edilen madde esrardı. Bununla beraber esrardan sonra sıklıkla yine uyarıcı özellikte amfetamin ve metamfetamin kullanıldığı bulunmuş, ve ayrıca fensiklidin, barbitürat, opioid ve türevleri de pozitif çıkan diğer maddeler arasında yer almaktadır. Çok sayıda çevresel faktör esrar kullanım oranlardaki artışı ve yükselen bağımlılık yaygınlığını etkilemiş olabilir. Sonuç olarak madde kullanımı önemli bir halk sağlığı sorunudur. Maddeye ulaşma ve elde etme kolaylaştıkça kullanım oranlarındaki artış kaygı verici seviyelere varmıştır. Bölgemizin başta esrar olmak üzere madde kullanımı açısından ciddi risk taşıdığı görülmektedir. Bu veriler ışığında Diyarbakır’ın acil sağlık ihtiyaçlarının yanısıra madde kullanımıyla ilgili koruyucu tedbirlerin arttırılması gerekmektedir.
Keywords: Diyarbakır; Esrar; Madde Testi