Okul öncesi eğitim alan çocukların ailelerinin gözüyle bilgisayar oyunu oynama alışkanlıkları - Aydın, Diler; Yıldız, Suzan (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim alan çocukların ailelerinin gözüyle bilgisayar oyunu oynama alışkanlıklarını incelemektir.Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı olarak yapılandırılmıştır. Araştırmanın evrenini, Balıkesir iline bağlı bir ilçe merkezinde 6 anaokulunda eğitim gören 410 çocuk, örneklemini ise 321 çocuğun ailesi oluşturmuştur. Araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu, aileler ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, SSPS 19.0 istatistik paket programı kullanılarak, sayı-yüzde dağılımları, ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi ile yapılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan çocukların %80.7’sinin bilgisayar oyunu oynadıkları saptandı. Araştırmaya katılan çocukların bilgisayar oyunu oynama durumları ile yaş aralıkları ve cinsiyetleri arasında istatiksel bir anlamlılık tespit edilmedi (p>0.05). Çalışmada okul öncesi dönem çocuklarının bilgisayar oyunu oynama durumları ile ailelerinin oyun oynama alışkanlıkları arasında yapılan lojistik regresyon değerlendirilmesinde pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu (p
Keywords: Çocuk; bilgisayar oyunu; okul öncesi dönem; ebeveynlik