Şizofreni tanılı hastada Sinemet® (Levodopa/Karbidopa kombinasyonu) kötüye kullanımı - Arslan, Derya; Tuman, Taha Can; Çakır, Uğur; Yıldırım, Osman (Journal of Dependence, 2016)
Sinemet®, içeriği levodopa/karbidopa kombinasyonu olan, Parkinson hastalığı ve Parkinson sendromunun tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Levodopa (L-dopa) Parkinson hastalığının tedavisinde altın standart olarak bilinir. Levodopa, dopaminin meta-bolik bir öncü molekülü olup, kan-beyin bariyerini geçtikten sonra dopamine dönüşür. İlaç kötüye kullanımı ise, kullanıcının hekim önerisi ve tıbbi kullanımlar dışında, birçok farklı yolla, madde (ilaç) kullanım şeklidir. Parkinson hastalığının seyri boyunca, hastalar doz artırımına ihtiyaç duyarlar. Bu hastalarda psikolojik bağımlılık ve antiparkinson ilaçların kötüye kullanımı, doz artırımları sonrası ortaya çıkar. Literatürde antikoliner-jik ilaçların kötüye kullanım potansiyeli ile ilgili çok sayıda çalışma ve olgu bildirimi olmasına karşın, dopamin agonisti olan diğer ilaçların kötüye kullanımları ile ilgili çalışmalar kısıtlı sayıdadır. Bu olgu bildiriminde Sinemet® kötüye kullanımı olan şizofreni ta-nılı bir hastanın ele alınması amaçlanmıştır.
Keywords: Sinemet®; şizofreni; madde kötüye kullanımı; antiparkinson ilaçlar; levodopa/karbidopa