Madde bağımlılığı olan hastalarda öfke düzeyi; bağımlılık profili, depresyon ve anksiyete düzeyi ile ilişkisi - Ekinci, Suat; Uğur Kural, Hanife; Yalçınay, Merve (Journal of Dependence, 2016)
Amaç: Bu araştırmada madde bağımlılığı olan hastaların öfke düzeyi ile bağımlılık profili, depresyon ve anksiyete düzeyi ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.Yöntem: Çalışma, İstanbul’da yer alan Özel Balıklı Rum Hastanesi’nde ayaktan veya yatarak tedavi gören, DSM-5 kriterlerine göre madde kullanım bozukluğu olan 100 hasta ile yapılmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul etmiş ve bilgilendirilmiş onam formunu imzalamış olan kişiler çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmaya katılanlara, Sosyo-demografik Veri Formu, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ) uygulanmıştır.Bulgular: BPSÖ ile BDE ve BAÖ skorları arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür. Ayı şekilde, BPSÖ ile BAPİ alt ölçek skorları (madde kullanımının kişinin yaşamına etkisi, madde kullanma için şiddetli istek) arasında pozitif bir korelasyon olduğu bulunmuştur.Sonuç: Bu çalışmada madde bağımlılığı olan kişilerde öfke düzeyi ile depresyon ve anksiyete düzeyi arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. Öfke düzeyi arttıkça, madde kullanımının yaşam üzerine etkisinin daha fazla olduğu ve madde kullanım isteğinin arttığı görülmüştür. Bu nedenle öfkenin, madde bağımlılığı tedavi sürecinde değerlendirilmesi gereken önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Madde bağımlılığı; öfke; bağımlılık profili; anksiyete; depresyon