Bağımlılık tedavisini terk nedenlerinin değerlendirilmesi - Vardar, Erdal; Sönmez, Bülent; Şıpka, Hüseyin; Karaca, Ebru (Journal of Dependence, 2015)
Amaç: Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan hastaların remisyon oranları düşüktür. Tedaviyi terk bağımlılık tedavisinde çözülememiş bir sorundur ve bu durum depreşme olarak yorumlanabilir. Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Balkan Bağımlılık Tedavi ve Araştırma Biriminde yatarak tedavi gören hastaların tedaviyi terk nedenleri değerlendirilmiştir.Yöntem: : Bir yıl süresince yatarak bağımlılık tedavisi gören 130 hasta çalışmaya alındı. Hastaların sosyodemografik özellikleri ve bağımlılık ile ilgili madde kullanma özellikleri yapılandırılmış bir anket yardımı ve Bağımlılık Profil Endeksi (BAPİ) kayıtları ile geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Hastalara yatışla birlikte yazılı ve sözlü olarak 28 günlük bir tedavi protokolü önerilmiş ve hastalardan bu programa uymayı kabul eden hastalar çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Bu programı yarım bırakan 70 hasta ve programı tamamlayan 60 hastanın verileri karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada tedaviyi kabul eden hastaların programı yarıda kesmelerine neden olacak psikolojik ve sosyal özelliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Bulgular: Tedavi programına alınan130 hastanın 60’ı (%46,2) 28 günlük tedaviyi tamamlamıştır. Tedaviyi tamamlayanların yaş ortalaması 38,2±14,1 ve yarım bırakanların 31,8±9,5 olup aradaki fark anlamlıdır. Hastaların %78,5’nda remisyon yoktur, hastaların %61,5’i ilk yatışı olan hastalardır. Kullanılan madde türüne göre tedaviyi tamamlama oranları opiyat bağımlılarında 23 kişi (%79,3), alkol bağımlılarında 25 kişidir (%54,3). Esrar ve çoklu madde kullananların tedaviyi tamamlama oranları daha düşük olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Sigara başlama yaşı tedaviyi yarım bırakanlarda 14,6±4,5 tamamlayanlarda 16,1±3,3 olup aradaki fark anlamlı bulunmuştur. BAPİ ölçeğine göre öfke kontrolü düşük olan hastaların daha fazla oranda tedaviyi yarım bıraktıkları görülmüştür.Sonuç: Tedaviyi yarım bırakma esrar, sentetik esrar ve çoklu madde kullanıcılarında fazladır. Erken yaşta sigaraya başlamış olma, düşük öfke kontrolü tedaviyi yarım bırakma ile ilişkili diğer özelliklerdir. Bağımlılık tedavisinde hastaların bu özelliklerine dikkat edilmesi depreşmeyi azaltabilir.
Keywords: Madde ile ilişkili bozukluklar; alkolizm; eroin bağımlılığı; tedaviyi yarım bırakma