KKTC’de psikoaktif maddelerin kullanım yaygınlıkları ve risk etkenleri - Çakıcı, Mehmet; Çakıcı, Ebru; Karaaziz, Meryem; Tutar, Neslihan; Eş, Ayhan (Journal of Dependence, 2014)
Amaç: Bu yazıda 2008 yılında KKTC’de yetişkinler arasında madde kullanımı ile ilgili yapılan araştırmanın sonuçları verilmiştir. Bu çalışma KKTC’deki madde kullanımının yaygınlığını ve risk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Çalışmanın evreni Kuzey Kıbrıs’ta 18-65 yaş arasında KKTC’de yaşayan ve Türkçe konuşan bireylerden oluşmaktadır. Çalışma 804 kişiye ev görüşmesiyle anket uygulanarak yapılmıştır. Çakıcı ve diğerlerinin (2003) Türkçe’ye uyarladığı, “Avrupa Konseyi’nin The Model European Questionnaire” adlı anket çalışması kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmada KKTC’deki yetişkinler arasında yaşam boyu sigara içme oranı %64, alkol kullanma yaygınlığı %77.1 ve yasa dışı madde kullanma oranı %7,7 olarak tespit edilmiştir. Bireylerin madde kullanımın oluşmasında erkek olmak, 1825 yaş grubunda olmak, lise ve üzeri eğitim seviyesi, ailesiyle birlikte yaşamamak, dinin önemli olduğuna inanmamak, sigara kullanmak, sarhoş olmak ve Türkiye doğumlu olmak risk faktörleri olarak bulunmuştur.Sonuçlar: Bu çalışma KKTC’deki madde kullanımının özellikle yasa dışı madde kullanımı giderek artmakta olduğunu göstermektedir. Madde kullanımını önlenmesinde multidisipliner yaklaşımla etkili halk sağlığı önleme çalışmalarına ve sosyal politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Madde kullanımı; risk faktörleri; prevalans