Alkol bağımlılığında intihar davranışının araştırılması - Mırsal, Hasan; Pektaş, Özkan; Kalyoncu, Ayhan; Mırsal, Nursel (Journal of Dependence, 2001)
Alkol ile ilişkili bozukluklarda intihar yaygınlığının % 1015 arasında değiştiği bulunmuştur. Bunun yanında intihar davranışında alkol kullanımının varlığı çok daha yüksek oranlardadır. Alkol bağımlılığında intihar riskini arttıran faktörler; majör depresif bozukluk, psikososyal destek azlığı, ciddi fiziksel hastalık varlığı, işsizlik ve yalnız yaşamaktır. Bu çalışmanın amacı alkol bağımlılığındaki intihar davranışını geçmişe dönük olarak araştırmaktır. Çalışmaya; Aralık 1998-Mart 1999 tarihleri arasında kliniğimize alkol bağımlılığı tanısı ile yatarak tedavi gören 25 hasta alınmıştır. Hastalar; detoksifıkasyon tedavisinden sonra ilaçsız “bir haftalık” dönem sonunda, sosyodemografik-klinik özellikleri içeren yarı yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu, İntihar Davranış Ölçeği, İntihar Düşüncesi Ölçeği, İntihar Niyeti Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği, Durum- luk-Süreklilik Kaygı Envanteri ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya 24 erkek (%96). 1 kadın (%4) hasta alınmıştır. Hastaların; yaş ortalaması 40.4 (ss=5.1), alkole başlama yaşı 18.8 (sd=4.7), alkole bağlı yaşadıkları sorunun süresi 8.8 (ss=4.8) yıldır. Son bir yıllık süre içinde hastaların %20’si (n=5) intihar davranışı ve/veya ciddi intihar düşüncesi göstermiştir. İki grup arasında; Durumluk-süreklilik Kaygı Envanteri değerleri açısından anlamlı farklılık olmamasına rağmen (F=0.21, p>0.05) Hamilton Depresyon Ölçeği değerleri açısından anlamlı istatistiki farklılık vardır(F=15.3, p
Keywords: Alkol bağımlılığı; intihar davranışı; sosyodemografik değişkenler