Lise öğrencilerinde madde bağımlılığı ve etkileyen faktörlerin incelenmesi - Hacıhasanoğlu, Rabia; Türkleş, Serpil; Yıldırım, Arzu; Karakurt, Papatya (Journal of Dependence, 2009)
Giriş: Bu araştırma Erzincan il merkezinde bulunan 12 lisenin 9., 10., ve 11. sınıf öğrencilerinde madde bağımlılığı ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem:Tanımlayıcıvekesitselözellikteolanaraştırmanın evrenini belirtilen okullarda öğrenim gören toplam 4962 öğrenci, örneklemini ise bu okullardan basit rasgele örneklem yöntemiyle seçilen 911 (evrenin % 18) öğrenci oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan tanımlayıcı form ile Nisan 2007 tarihinde toplanmış, yüzdelik hesapları ve ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Öğrencilerin %11.2'sinin sigara, %3.4'ünün alkol, % 0.1'inin kokain, %0.3'ünün esrar, %0.7'sinin ectasy, %1.9'unun uhu, bali, oje, tiner gibi uçucu maddeler kullandıkları belirlenmiştir. Öğrencinin yaşı, cinsiyeti, sınıfı, ders çalışma düzeni, okul başarısı, alkol ve sigara kullanımını, anne-babanın tutumu ve birbiri ile geçinme, annenin sevgisine inanma, babanın şiddet uygulama, sorunlarını ailesi ile paylaşma, kendini yalnız hissetme durumlarının sigara kullanımını etkilediği görülmüştür. Annenin sevgisine inanma, anne-babanın şiddet uygulama, aile üyelerinin sigara ve alkol kullanma, durumlarının öğrencinin alkol kullanımını etkilediği belirlenmiştir.Sonuç: Bu araştırmada lise öğrencilerinde sigara, alkol ve madde kullanım oranının benzer çalışmalara göre düşük olduğu görülmüştür. Ancak erken yaşlarda başlayan madde kullanımının kalıcı sorunlara yol açabileceği ve kronikleşebileceği göz önünde bulundurulduğunda bu sonuçların azımsanmayacak oranlarda olduğu ve koruyucu önlemlerin alınması gerektiği düşünülmektedir.
Keywords: Lise öğrencileri; sigara; alkol; madde bağımlılığı