İstanbul’da bulunan üniversite öğrencileri arasında tütün, alkol ve diğer psikoaktif madde kullanım yaygınlığının araştırılması - Tan Cömert, Itır; Ziyalar, Neylan (Journal of Dependence, 2010)
Amaç: Bu çalışma; İstanbul'da yaşan ve İstanbul'da bir üniversitenin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden 18-28 yaş grubu arasındaki üniversite öğrencilerinin sigara, alkol ve diğer psikoaktif madde kullanım yaygınlığını incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırma İstanbul'da yaşayan ve İstanbul'da bulunan üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora yapan 18-28 yaş arasındaki öğrencileri kapsamaktadır. Anılan çalışma doktora tezinin bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu araştırma Cerrahpaşa Etik Kurul'un 12-04-2006 2006/392 tarihli ve numaralı onayı alınarak uygulanmıştır. Alan çalışmasının 2006 yılının aralık ayında bitmiştir. Örneklem büyüklüğü 600 kişi olarak belirlenmiştir. İstatistik işlemler SPSS 8.0 programı ile yapılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan grubun 346'sı (%57.7) kız, 254'ü(%42.3)erkektir.Sigara(pipovepurohariç)kullanımlarına bakıldığında %25.5'inin (n: 153) her gün düzenli olarak sigara tükettiğ, %1.8'inin (n: 11) her gün alkol kullandığı, %3.7'sinin (n: 22) ayda bir kaç kez esrar kullandığı görülmüştür.Sonuç: Ailelerinden ve büyüdükleri yerden ergenlik dönemi sonu genç yetişkinlik başında koparak İstanbul'a okumaya gelen üniversite öğrencileri sigara, alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı açısından risk taşımaktadır. Bu açıdan ulusal düzeyde üniversite çalışmaları ile riskler tespit edilip önleyici çalışmalar yapılmalıdır.
Keywords: İstanbul; üniversite öğrencileri; sigara; alkol; psikoaktif madde