Psikiyatri hemşireliği sürecinin alkol ve madde bağımlılığı tedavisinde etkinliği - Sağkal, Tülay; Gürkan, Ayça (Journal of Dependence, 2008)
Alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde olumlu sonuçlara ulaşma; bütünleyici ve tamamlayıcı yöntemlerle olur. Bütünleyici ve tamamlayıcı tedavide rol alan sağlık ekibi üyelerinden biri psikiyatri hemşiresidir. Psikiyatri hemşiresi, mesleğine profesyonel bir kimlik kazandıran, veri toplama, tanılama, sonuç kriterleri, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarından oluşan hemşirelik sürecini bağımlılığın tedavisinde kullanmalıdır. Psikiyatri hemşirelik sürecinin alkol ve madde bağımlılığın tedavisinde kullanımın, hastalara kaliteli bakım hizmeti verilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle problem çözme yöntemi olan hemşirelik süreci, klinikte uygulanmalı ve hemşirelik bakımının sürekliliği sağlanmalıdır.
Keywords: Bağımlılık; süreç; hemşirelik süreci; etkinlik