Kodein bağımlılığı: iki olgu sunumu - Öztürk, Z.; Karakuş, G.; Evlice, Y. E. (Journal of Dependence, 2008)
Madde kullanımı çağımızın en ciddi sorunlarından birisidir. Sorun sadece madde kullanan bireyi değil ailesini, toplumun kültürel değerleri, ekonomisini ve hukukunu da etkilemektedir. Bir opium türevi olan kodeinin gençler arasında oldukça yaygın kullanıldığı görülmektedir. Bu durumun kodein içeren ilaçların reçetesiz satılmasıyla yakından ilişkisi olduğu ortadadır. Bu sunumda kodein bağımlılığı olan iki olgu sunulmuştur. Birinci olgumuz 24 yaşında erkek, üniversite öğrencisi, kliniğimizde 3 kez ‘Madde bağımlılığı - kodein bağımlılığı‘ tanısıyla yatarak tedavi gördü; ikinci olgumuz 29 yaşında, erkek, üniversite öğrencisi, kliniğimizde ‘Madde bağımlılığıkodein bağımlılığı‘ tanısıyla yatırılarak tedavi gördü. Bağımlılık yapan madde, özellikle de opium türevi, içeren ilaçların, ilgili kurumlarca sıkı bir denetimden geçirilmesi ve reçetesiz satışının önlenmesinde geç kalınmamalıdır.
Keywords: kodein bağımlılığı