Psikopatolojinin ve kişilik boyutlarının alkol kullanımına bağlı sorunların şiddeti ile ilişkisi - Evren, C.; Evren, B.; Dalbudak, E. (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bu çalışmanın amacı alkol kullanımına bağlı sorunların şiddeti ile psikopatolojinin ve kişilik boyutlarının ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini Aralık 2005 ile Temmuz 2006 tarihleri arasında ardışık yatışı yapılan 176 erkek alkol bağımlısı hastalar oluşturmuştur. Hastalara Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Belirti Tarama Listesi (SCL-90) ve Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE) uygulanmıştır. Bulgular: Alkol kullanımına bağlı sorunların şiddeti, depresyon, anksiyete ve psikopatolojinin genel şiddeti ile yüksek düzeyde doğrusal ilişki gösterdi. MKE boyutları arasında yenilik arayışı ve zarardan kaçınma ile MATT puanı doğrusal ilişki gösterirken, sebat etme, kendi kendini yönetme ve iş birliği yapma boyutları ile MATT arasında negatif korelasyon saptanmıştır. BAE‘den yüksek puan, MKE boyutlarından kendi kendini yönetmeden düşük ve yenilik arayışından ise yüksek puan alkol kullanımına bağlı sorunların şiddetini belirleyen değişkenler olmuşlardır. Sonuç: Sıklıkla alkol bağımlılığı ile ilişkili bulunan mizaç boyutlarından yenilik arayışından yüksek puan ve karakter boyutlarından kendi kendini yönetmeden düşük puana sahip olma, alkol kullanımına bağlı sorunların şiddeti ile de ilişkili bulunmuştur. Bu nedenle alkol kullanım bozukluğu olan kişiler değerlendirilmesi sırasında alkol kullanım şiddetini belirlemede faydalı olabileceğinden anksiyete belirtileri dışında yenilik arayışı ve kendi kendini yönetme de dikkate alınmalıdır.
Keywords: psikopatoloji