Madde kullanım bozukluklarında genetik: bir gözden geçirme - Yüncü, Zeki; Savaş, Haluk A. (Journal of Dependence, 2007)
Önceleri madde kullanım bozukluklarının (MKB) gelişiminde çevresel, gelişimsel ve sosyal şartların etkili olduğu düşünülmekteydi. Ancak genetik alanında kaydedilen gelişmelerin ardından genetik nedenlerin oynadığı rol ön plana çıkmaya başlamıştır.MKB gelişimi karmaşık bir süreçtir. Bu süreç maddeyi ilk deneme ile başlar, sürekli olarak kullanma ile devam eder ve bağımlılık gelişimi ile sonuçlanır. Genetik mekanizmaların bu sürecin farklı aşamalarına olan etkisi aydınlatılmalıdır.Alkol, sigara, esrar, kokain bağımlılıklarının ailesel geçişi olduğu bildirilmiştir. Alkol kulanım bozukluklarının (AKB)genetiği diğer MKB genetiğine oranla daha sık çalışılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda AKB ‘da genetik etkinin diğerlerine göre daha fazla olduğu bildirilmiştir.MKB gelişiminde üzerinde uzlaşı sağlanan bir genetik yerleşim henüz saptanmamıştır. Bunun bir nedeni bu hastalığın oluşumunun poligenik nedenlere bağlanmasıdır. Bu durum hastalığın çok farklı fenotipik özelliklerle karşımıza çıkmasına neden olmaktadır. Bu farklı fenotipik özelliklerin ortaya konması genetik zeminin araştırılmasında yol göstericidir.
Keywords: Madde kullanım bozuklukları; genetik; ergenlerde