Denizli ili merkezindeki banka çalışanlarında tütün kullanım durumu ve sağlık sorunları - Meydan Acımış, Nurhan; Bostancı, Mehmet; Bozkurt, Ali İhsan; Özşahin, Aysun (Journal of Dependence, 2008)
Amaç: Bankalar, bankacılık hizmetleri ve ticari yaşantıya verdikleri katkıları ile tüm dünyada ve ülkemizde önemli yer tutan kurum ve kuruluşlardır. Bu araştırma, bankalarda çalışanların tütün kullanma durumu, bunu etkileyen etmenler ve tütün kullanımın banka çalışanlarındaki sağlık etkilerini değerlendirmek amacı ile planlanmıştır.Yöntem: Araştırma kesitsel bir araştırmadır. Araştırmaya katılanlara anket yolu ile ulaşıldı. Evrenin tamamı örneklemi oluşturdu. Araştırma Denizli il merkezindeki araştırmayı kabul eden 31 banka şubesinde gerçekleştirildi. İstatistik analizi için ki-kare kullanıldı.Bulgular: Araştırmaya 654 kişi katıldı. Banka çalışanlarının %58.9(384) erkek, %41.01(267) kadındı. Sigara içme durumlarına ilişkin bilgi veren %84.0(550)’ünün. %67.9(369)’u halen sigara içmekte, % 32.9(181)’u sigara içmemektedir(p>0.05). Çalıştığı bankadaki hizmet süresi 110 yıl olanların %73.4(223) sigara içmektedir(p
Keywords: Banka; tütün kullanımı; 4207 sayılı yasa