Alkol kullanım bozuklukları ve karrbonhidrattan yoksun transferrin (KYT) - Konuk, Numan; Kıran, Sibel; Can, Murat; Atik, Levent; Evcuman, Durmuş (Journal of Dependence, 2007)
Alkol bağımlılığı ve kötüye kullanımının saptanmasında yardımcı bir unsur olarak biyolojik belirleyicilerin kullanımı arayışları yasal bir konu olarak önemini sürdürmektedir. Bu yazıda alkol kullanım bozukluklarının saptanmasında kullanılan çeşitli biyolojik belirleyicilerden birisi olan karbonhidrattan yoksun transferrinin tanısal geçerliliği diğer belirleyicilerle karşılaştırılmış ve yapılan çalışmalar gözden geçirilmiştir. Ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan alkolle ilişkili trafik kazalarının önlenmesi amacıyla sürücü belgesi verilmesi ve alıkonulan belgelerin iadesi aşamasında yapılabileceklere ilişkin pratik önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Alkol kullanım bozuklukları; biyolojik belirleyici; karbonhidrattan yoksun transferrin; trafik