gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinin sigara ve alkol kullanımının değerlendirilmesi - Yılmaz, Gürkan; İbiş, Serkan; Sevindi, Tarık (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Bu çalışma Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinde sigara ve alkol içme sıklığını belirlemek ve bunu etkileyen risk faktörlerini incelemek amacı ile yapılmıştır.Yöntem: Çalışma Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulundaki 200 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Sigara ve alkol içme sıklığı, sigara ve alkol içme ile ilgili davranışlar ve özellikleri incelenerek, aile bireylerinin kişiler üzerine etkileri incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 11.00 programı ile yapılmıştır.Bulgular: Sigara içme sıklığının %53, içmeme sıklığının %47 olduğu, sigara içenlerin %20’sinin günde 12–17 adet içtiği, %25’inin arkadaş ortamından etkilenerek sigara içmeye başladığı, %25’inin 16–20 yaşında sigara içmeye başladığı saptanmıştır. Sigara içen katılımcıların %88.3’ünün annelerinin ve babalarının da sigara kullandıkları saptanmıştır. Alkol içme sıklığının %60, içmeme sıklığının %40 olduğu, alkol içenlerin %23’ünün günde 3–5 kadeh içtiği, %27’sinin özentiden dolayı alkol içmeye başladığı, %25’inin 16–20 yaşında alkol içmeye başladığı saptanmıştır. Alkol içen katılımcıların %94.7’sinin annelerinin ve %87.5’nin babalarının da alkol kullandıkları saptanmıştır.Sonuç: Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinde sigara ve alkol içme sıklığı yüksek olup ve özellikle sigara ve alkol bağımlılığının aile bireylerini etkilediği, kötü alışkanlıkların oluşmasında kişinin yakın çevresinden etkilendiği düşünülmektedir.
Keywords: Sigara; alkol; üniversite öğrencileri; model