Genç bireylerde depresif belirtiler ve sigara içmeye dönük tutumlar - Yazıcı, Hikmet; Çetinkaya, Bünyamin; Kahveci, Harun; Demirci, Serpil (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Bu çalışmada genç bireylerdeki depresif belirtiler ile sigara içme tutumları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya 406 sigara içen geç birey (279 erkek, 127 kadın) katılmıştır. Depresif belirtileri değerlendirmek amacıyla Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ). Sigara içme tutumlarını değerlendirmek için Sigara İçme Tutum Ölçeği (SİTÖ) kullanılmıştır. Yaş, cinsiyet, ekonomik gelir düzeyleri, sigara içme süresi ve miktarını değerlendirmek için kontrol listesi kullanılmıştır. Grupların sigara içme miktarı, süreleri ve depresif belirtileri arasındaki farkları belirlemek için bağımsız t testi kullanılmıştır. Depresif belirtiler ile sigara içme tutumları arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Katılımcıların günlük ortalama sigara içme sayısı 14.97 adet ve ortalama sigara içme süresi 7.54 yıldır. Bir gün içinde kadınlar (Ort = 13.18, Ss= 7.29) erkeklerden (Ort = 16.76, SS= 8.10) daha düşük düzeyde sigara içtiklerini belirttiler, t (406) = -4.42, p< .001. Bunun yanında, sigara içme süresinde de kadınlar (Ort = 5.78, Ss= 5.13), erkeklerden (Ort = 9.30, SS= 7.76) daha düşük düzeyde sigara içtiklerini belirttiler, t (406) = -5.43, p< .001. Depresif belirtiler, bilişsel tutumlarla (r= .28, p< .001), kontrolle (r= .28, p< .001), eylemle (r= .30, p< .001) ve öz yönelimle (r= .43, p< .001) pozitif yönde ilişkiler sergiledi.Sonuç: Elde edilen bulgulara göre, depresif belirtiler ile sigara içmeye dönük bazı tutumlar arasında ilişki vardır. Sigara içme tutumları, sigara içme davranışında temel bir işleve sahiptir. Bulgulara göre depresif bireyler sigara içmeye daha çok eğilimlidir.
Keywords: Sigara içme; depresif belirtiler; tutumlar