Tutuklu ve hükümlü ergenlerde madde kullanımı - Ögel, Kültegin; Aksoy, Alper (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Ülkemizde bugüne kadar tutuklu ve hükümlü ergenlerle yapılan çalışmalar genelde tek bir kurum içinde yapılmış çalışmalardır. Bu nedenle söz konusu çalışmalardan elde edilen sonuçların ülke genelinde tutuklu ve hükümlü ergen örneklemini yansıttığı söylenemez. Bu çalışmada Türkiye örnekleminde tutuklu ve hükümlü ergenlerde madde kullanımının yaygınlığı ve özellikleri araştırılmaya çalışılmıştır.Yöntem: Araştırmanın örneklemini İstanbul, Ankara, Elazığ ve İzmir’ de bulunan tutukevi ve ıslahevinde bulunan 18 yaş ve altı 270 ergen oluşturmaktadır. Ergenler önceden belirlenen bir rasgele yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği tarafından geliştirilen bir anket formu uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan ergenlerin yaş ortalaması 17.43±0.97’ dir. Ergenlerden %29.7’si daha önce suç işlerken madde etkisi altında olduğunu belirtmiştir. Tutuklanmasına ve hüküm giymesine yol açan suçu işlerken madde etkisi altında olan ergenlerin oranı ise %32.8’dir.Ergenlerde suç işleme yaş ortalaması 14.2±2.4 olarak bulunmuştur. Herhangi bir maddeyi yaşam boyu en az bir kez deneyenlerde ilk suç işleme yaşı ortalaması 13.8±2.6 bulunmuştur. Tütün, alkol ve esrar kullanımının büyük çoğunlukla suç işlemeden önce olduğu saptanmıştır.Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada tutuklu ve hükümlü ergenlerde madde kullanım yaygınlığının yüksek olduğu görülmüştür. Tutuklu ve hükümlü ergenlerle çalışırken madde bağımlılığının gözden kaçırılmaması ve kaldıkları kurum içinde tedavi edilmelerinin gerektiğini gösterdiğine inanıyoruz.
Keywords: Suç; madde; tutuklu ve hükümlü ergen