Çocuk ve ergenlere yönelik bir bağımlılık merkezine iki yıl süresince başvuran olguların sosyodemografik değerlendirilmesi - Yüncü, Zeki; Aydın, Cahide; Coşkunol, Hakan; Altıntoprak, Ender; Bayram, Ayşe Türkan (Journal of Dependence, 2006)
Amaç: EGEBAM 2003 yılı eylül ayında hizmete girmiş yeni bir bağımlılık merkezidir. Merkezimize başvuran olguların bazı klinik özelliklerini değerlendirebilmek amacıyla bu çalışmayı planladık.Y ntem: Eylül 2003 Eylül -2005 Eylül arasında polikliniğimize başvuran olguların poliklinik kayıtları tarandı. Toplam 323 olguya ulaşıldı. Poliklinik kayıtlarından elde olunan bilgiler tarafımızca geliştirilen bilgi formuna aktarıldı.Bulgular: EGEBAM’ a 323 olgu başvurmuştur. Başvuran olguların %88.5’ i erkek, %11.5 kız hastalardan oluşmaktadır. Olguların yaşlarının aritmetik ortalaması 16.2 olarak bulunmuştur. Kurumumuza başvuran olguların %52.3’ ünün sosyal güvencesi varken, %47.7’ünün sosyal güvencesi bulunmamaktadır. EGE-BAM’ a başvuran olguların %94.4’ ünün sigara kullandığı, %5.6’ sının sigara kullanmadığını belirlendi. Tüm olguların %93.8’ inin sigara dışı madde kullandığını %6.2’ sinin ise kullanmadığı belirlendi. Madde kullanım oranlarına baktığımızda en sık kullanılan maddenin sigara olduğu (%94.4) anlaşılmaktadır. Onun ardından sırasıyla esrar (%75.2), inhalan (%53.8), ekstazi ( %43.6), alkol (%43.2), benzo (%31.4), kokain (%2.6), hap (diğer) (%1.7), opioid kullanımın (%0.3) olduğu belirlendi. Sigara kullanımı dışlandığında olguların %86.9’ unun çoğul madde kullanıcısı oldukları belirlenmiştir. Araştırmamızda yer alan olguların maddeyi ilk kullanma yaşları 13.7 ±2.16 olarak bulunmuştur. İlk tedaviye başvurma yaşları ise 16± 16±1.65 dır. Kullanmaya başlama ile tedaviye başvurma arasında ortalama 29 ±29±23.98 ay gibi bir süre vardır.Sonuç: Çocuk ve ergen madde kullanım bozukluğu olan kişilerin bazı klinik parametreler açısından (tercih edilen maddeler, madde kullanmaya başlama yaşları, yatış oranları) erişkin madde kullanıcılarından farklı bir hasta grubu olduğunu düşündürtmektedir.
Keywords: Madde kullanım bozukluğu; ergen madde bağımlılığı; ergen tedavi merkezi