Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencilerinde alkol kullanımı ve bağımlılığı - Yiğit, Şenay; Khorshid, Leyla (Journal of Dependence, 2006)
Amaç: Alkol kullanımı ve bağımlılığı üniversite öğrencileri arasında önemli sağlık sorunlarından biridir. Tanımlayıcı türdeki bu çalışma, üniversite öğrencilerinde alkol kullanımını ve bağımlılığını incelemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Araştırmanın örneklemini Ege Üniversitesi Fen Fakültesinde okuyan 300 öğrenci oluşturmuştur. Veriler anket formu ve Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde ki-kare önemlilik testi kullanılmıştır.Bulgular: Öğrencilerin %76’sının alkol kullandığı, %8.8’inin alkol bağımlısı, % 14 ’ünün alkol kötüye kullanımının olduğu saptanmıştır. Alkol bağımlılığı oranının 17-19 yaş grubundaki öğrencilerde daha yüksek olduğu ve alkol kullanımının yurtta kalan öğrencilerde en düşük düzeyde olduğu saptanmıştır.Sonuç: Sonuç olarak üniversite öğrencilerinde alkol kullanımı ve bağımlılığının yüksek olduğu saptanmıştır.
Keywords: Alkol; alkol kullanımı; alkol bağımlılığı; üniversite öğrencileri