Bursa ve çevresinde kullanılan esrar, eroin ve ekstazi tabletlerinin etkin madde miktarları ve katkı maddelerinin belirlenmesi - Nerkis, Salih; Oruç, H. Hüseyin (Journal of Dependence, 2006)
Amaç: Güvenlik güçleri tarafından. Bursa ve çevresinde ele geçirilen 21 esrar, 55 eroin ve 65 adet ekstazi numunelerinde bulunan etkin madde miktarlarının belirlenmesi, uyuşturucu maddelerden eroin ve ekstazi tabletlerinin üretimi sırasında hangi katkı maddelerinin katıldığının tespit edilmesi, bu uyuşturucu maddelerin içindeki etkin madde miktarının ve katkı maddelerinin kullanıcıların sağlığı açısından oluşturabileceği risklerin irdelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Numunelerin analizleri Gaz Kromatografisi / Kütle Spektroskopisi (GC/MS) ve infrared Spektrofotometresi (FTIR) ile yapılmıştır.Bulgular: Tespit edilen ortalama miktarlar; esrar numunelerinde tetrahidrokannabinol (THC) için %2.67, eroin numunelerinde diasetilmorfin için %41.51 ve eksatazi numunelerinde 3,4-Metilendioksimetamfetamin (MDMA) için %35.10’tir. Eroin numunelerinde griseofulvin, kafein, parasetamol türevleri; ekstazi numunelerinde deksamfetamin, N-formilamfetamin, amfetamin, metamfetamin, kafein, te-ofilin, kinin, yohimbin, methakualon, barbital, fenobarbital, bromazepam, pirasetam, sinnarizin, trihexyphenidyl ve va-nilin, laktoz, dekstroz, sorbitol, sukroz, kalsiyum fosfat, sodyum tiyosülfat ve talk saptanmıştır.Sonuç: Eroin ve ekstazi numunelerinin etkin madde miktarlarının büyük oranda değişkenlik gösterdiği; esrar örneklerindeki THC düzeylerinin normal değerlerde olduğu saptanmıştır. Kullanıcıların sağlığı açısından, eroin ve ekstazi numunelerinin etkin madde miktarları ve içerdikleri bazı katkı maddelerinin ciddi bir risk oluşturabileceği, esrar örneklerinin ise yüksek miktarlarda ve alkol ile birlikte alındığında ciddi bir risk oluşturabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Esrar; eroin; ekstazi (MDMA); saflık; Bursa