Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinde sigara içme sıklığı ve etkileyen faktörler - Pekşen, Yıldız; Canbaz, Sevgi; Sünter, A. Tevfik; Tunçel, Ebru K. (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Tütün dünyada en önemli ikinci ölüm nedenidir. Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğrencilerinde, sigara içme sıklığını ve bunu etkileyen faktörleri araştırmak amacı ile yapılmıştır.Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırmanın, 18-22 Nisan 2005 tarihleri arasında, BESYO’da eğitim alan öğrencilerin tamamında yapılması planlanmıştır. Araştırmaya 253 öğrenciden 207 (%81.8)’si katılmayı kabul etmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul edenlere gözlem altında anket uygulanmıştır. Veriler ortalama ± standart sapma ve yüzdelikler olarak verilmiştir. Verilerin karşılaştırılmasında ki-kare ve Student T testleri kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmada sigara içme prevalansı %14.0 olarak bulunmuştur. Sigara içen ve içmeyen katılımcılar arasında cinsiyetler ve aile yapısı açısından fark bulunmazken (p>0.05); ailede sigara içme durumu, barınma durumu ve çocukluğunun geçtiği yer açısından fark bulunmuştur (p0.05). Sigara içenlerin 1 (%3.4)’ü hastane, kütüphane, tiyatro gibi yasaklanan yerlerde sigara içtiğini; 5 (%17.2)’i sigarayı bir kez, 13 (%44.8)’ü birkaç kez bırakmayı denediğini ifade etmiştir. Sigarayı bırakmayı deneyenlerin 2 (%11.1)’si ise, organize bir sigara bırakma programına katıldığını belirtmiştir.Sonuç: Sonuç olarak, bir yandan gençlere rol model olacak öğretmen, doktor gibi meslek üyelerinin ve anne-babaların bu konuda bilinçlendirilmelerinin sağlanması gerekirken, diğer yandan da bırakma kampanyaları düzenlenerek salgının gerilemesine ve sigara mücadelesine katkıda bulunulmalıdır.
Keywords: Sigara içme; öğrenci; spor; prevalans