Şanlıurfa’da üniversite öğrencilerinde madde kullanımı - Altındağ, Abdurrahman; Yanık, Medaim; Yengil, Erhan; Karazeybek, Akif Himmet (Journal of Dependence, 2005)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa’da üniversite öğrencilerinde madde kullanımının yaygınlığını ve özelliklerini araştırmaktır.Yöntem: Bir öz-bildirim anketi kullanılarak Şanlıurfa Harran Üniversitesinden 253 birinci sınıf öğrencisi 2004-2005 akademik yılında değerlendirildi. Tıp Fakültesi’nden 27, Fen-Edebi-yat Fakültesinden 226 öğrenci çalışmaya katıldı. Öğrencilerin yaş ortalaması 20.6 [standart sapma (SD) = 1.7] yıl olup, 171 öğrenci (68%) erkek idi.Bulgular: Yaşam boyu sigara, alkol ve yasadışı madde kullanımı sırasıyla % 64.4, 30.4 ve 2.3 olarak saptanmıştır. Her iki fakülte öğrencileri arasında sigara içme oranı bakımından anlamlı bir fark yoktu. Erkek öğrenciler kız öğrencilere göre daha fazla sigara içme eğiliminde idi. Alkol kullanım yaygınlığı bakımından tıp öğrencileri ile fen-edebi-yat öğrencileri arasında anlamlı bir fark yoktu. Alkol kullanımı açısından cinsiyetler arasında anlamlı bir fark yoktu. Arkadaş alkol kullanımının üniversite öğrencileri arasında alkol kullanımının yordayıcısı olduğu saptanmıştır.Sonuç: Genel olarak bu araştırmada üniversite öğrencilerinin madde kullanım profili şu şekilde olduğu belirlenmiştir: yüksek sigara içme oranları, önemli derecede yaygın alkol kullanımı ve nadir yasadışı madde kullanımı. Türkiye’de madde kullanımı ve bunun neden olduğu zararlar ile ilgili daha sistematik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Madde kullanımı; üniversite öğrencileri; sigara; alkol; yasadışı maddeler