Yurtta yaşayan kız üniversite öğrencilerinde nikotin bağımlılığı ve yoksunluğunun 12 aylık yaygınlığı - Kaya, Nazmiye; Çilli, Ali Savaş (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Bu çalışmada yurtta yaşayan kız üniversite öğrencilerinde DSM-IV tanı ölçütlerine göre nikotin bağımlılığı ve yoksunluğunun 12 aylık yaygınlığı araştırılmıştır.Yöntem: Bir kız üniversite yurdunda kalmakta olan öğrencilerden rasgele seçilen 299 öğrenci ile CIDI (Uluslararası Bileşik Tanı Çizelgesi) 2.1 12 aylık versiyonu kullanılarak görüşülmüştür.Bulgular: Öğrencilerin %28.4’ü son bir yılda düzenli (en az dört hafta süreyle günde en az bir kez) sigara kullandıklarını bildirmişlerdir. Öğrencilerin %21.1’i nikotin bağımlılığı, %5.7’si nikotin yoksunluğu tanısı almıştır. Düzenli sigara içenlerde nikotin bağımlılığı %74.1, nikotin yoksunluğu %20 bulunmuştur. Nikotin bağımlılığının başlama yaşı 18±2.3 yıl, nikotin yoksunluğunun başlama yaşı 18±2.5 yıl olup, nikotin bağımlılığının yaşla birlikte anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. Düzenli sigara içenlerin %69.4’ü bırakma girişiminde bulunmuş, bunların %91.5 en az bir yoksunluk belirtisi yaşadığını bildirmiştir. Nikotin bağımlılığı ve yoksunluğu tanısı alan öğrencilerde sigara arama, huzursuzluk ve sinirlilik en sık görülen yoksunluk belirtileri olarak bulunmuştur.Sonuç: Yurtta yaşayan üniversite kız öğrencilerinde sigara kullanımı, nikotin bağımlılığı ve yoksunluğunun yaygınlığı üniversite genel örneklemi için bildirilen oranlardan daha yüksek bulunmuştur. Araştırmamız, yurt yaşamının nikotin bağımlılığı için risk oluşturduğunu, koruyucu yaklaşımlarda bunun dikkate alınmasının gerektiğini göstermiştir.
Keywords: Nikotin bağımlılığı; nikotin yoksunluğu; sigara kullanımı; kız öğrenciler; yaygınlık; yurt