Ankilozan spondilit hastalarında nikotin bağımlılığı riski ve sigarayı bırakma zorluğunun değerlendirilmesi - Büyükavcı, Raikan; Aktürk, Semra; Aktürk, Ümmühan (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Sigara romatizmal hastalıklar için bir risk faktörüdür. Bu çalışmanın amacı ankilozan spondilit (AS) hastalarında yüksek nikotin bağımlılığı riski ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkiyi ve bağımlılık riski düzeyi ile sigarayı bırakma zorluğunu değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışma kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya Kasım 2022 ve Eylül 2023 tarihleri arasında AS tanısı konmuş toplam 65 hasta dahil edilmiştir. Hasta tanımlama formu, Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi, Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Anketi, Fagerström Nikotin Bağımlılık İndeksi ve Sigarayı Bırakma Zorlukları Anketi kullanılmıştır. Bulgular: 36 hastanın (%55,4) orta ile şiddetli nikotin bağımlılığı riski mevcuttu. Hastaların 50’sinin (%77) hastalık aktivitesinin orta -yüksek olduğu ve bu hastaların nikotin bağımlılık riski skorları yüksek ve yaşam kalitesi skorları düşük bulundu. Tüm hastalar arasında 42’si (%65) sigarayı bırakmaya istekli olduğunu ifade etti, ancak bu durum orta-yüksek hastalık aktivitesi olanlarda önemli ölçüde daha zorlayıcıydı. Sonuç: Sigara AS’ de hastalık aktivitesini etkilediği düşünülen değiştirilebilir faktörlerden biridir. Sigaranın bırakılması AS tedavisinde tedavi önerileri arasında yer alsa da, sigara içenlerin önemli bir kısmı (yaklaşık üçte ikisi) çok istemelerine rağmen yüksek nikotin bağımlılık riski nedeniyle sigarayı bırakamamaktadır.