Kannabis kullanımının epidemiyolojisi ve farmakolojik etkileri - Ün, Burçin (Journal of Dependence, 2025)
Kannabis (esrar), günümüzde dünya çapında yaygın olarak tüketilen ve sıklıkla suistimal edilen bir maddedir. Vücuda alındıktan kısa bir süre sonra içeriğinde bulunan Tetrahidrokanabinol (THC)’un kullanıcıda keyif, gevşeme ve algıda değişiklikler gibi etkilere neden olduğu bilinmektedir. Kannabis kullanımı ve bunun beraberinde getirdiği sorunlar, dünya genelinde ve ülkemizde hızla artış göstermektedir. Bu durum sosyal, ekonomik ve sağlık alanlarında ciddi problemler yaratmaktadır. Kannabis bağımlılığı bireylerin yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp aile yapısını zedelemekte ve toplumun genel refahını olumsuz etkilemektedir. Ekonomik açıdan bu mücadele ve tedavi süreçleri büyük maliyetler oluşturmakta iş gücü kaybına neden olmaktadır. Sağlık açısından ise, çeşitli fiziksel ve psikolojik problemlere yol açmaktadır. Kannabis kullanımının engellenmesi ülkemizin refahı ve geleceğimizin sağlığı için oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle; kannabisin iyi tanınması, farmakolojik özellikleri ve kullanıcılarda oluşturduğu etkilerinin iyi bilinmesi gerekir. Bu derlemede; kannabis kullanımı, kannabisin farmakolojik özellikleri ve kullanıcıda oluşturduğu etkiler hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Bu bilgilerin toplum sağlığını koruma ve kannabis kullanımını azaltma hedeflerine yönelik akademik çalışmalara önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir.