COVID-19 pandemisinin madde kullanımı üzerindeki etkisi - Sönmez, Doğancan; Sönmez, Kübra; Puşuroğlu, Meltem; Bahçeci, Bülent; Hocaoğlu, Çiçek (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Pandeminin dünya çapında yayılmasıyla birlikte bireylerin sosyal izolasyon, ekonomik belirsizlik ve genel stres gibi faktörlere maruz kalması, madde kullanımı ve bağımlılık riskini artırdı. Yapılan çalışmalar SARS-CoV-2 (COVID-19) salgınının madde kullanım bozukluğunu arttırdığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisinin madde kullanım bozukluğu üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışma geriye dönük bir çalışma olarak planlandı. Bu çalışmaya Türkiye’ de COVID-19 vakasının ilk görüldüğü tarih olan 11 Mart 2020 tarihi referans alınarak pandemi öncesi iki yıl ve pandemi sürecindeki iki yıllık süre olmak üzere 4 yıl boyunca 11.03.2018-11.03.2022 tarihleri arasında Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği’nde denetimli serbestlik (DS) kapsamında yönlendirilen 1743 olgu dahil edilmiştir. Bulgular: COVID-19 pandemi öncesi dönemde (Mart 2018-Mart 2020) 834 kişide madde kullanımı saptanırken COVID-19 pandemi süreci döneminde (Mart 2020-Mart 2022) ise 909 kişide madde kullanımı saptanmıştır. Pandemi döneminde kadın cinsiyette madde kullanımında anlamlı bir artış saptanmıştır. Pandemi döneminde metamfetamin, opioid, kokain ve çoklu madde kullanımında pandemi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı artış görüldü. Sonuç: Çalışmamızın verileri, Türkiye’de pandemiden önce ve pandemi döneminde madde kullanım oranlarını göstermektedir. Çalışma, COVID-19’un Türkiye’deki uyuşturucu kullanım sıklıkları üzerindeki etkisini anlamak için faydalı olacaktır.