Ayaktan rehabilitasyon merkezinde takipli alkol veya madde kullanım bozukluğu tanılı hastalarda yaşam kalitesinin incelenmesi - Ünübol, Başak; Akülker, Gizem; Bilici, Rabia; Arpacıoğlu, Selim (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışmada Alkol veya Madde Kullanım Bozukluğu tanılarıyla BAHAR Merkezinden takip edilen hastaların yaşam kalitesi düzeylerinin değişiminin incelenmesi ve bu değişimde etkili faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Ocak 2022- Haziran 2023 tarihleri arasında Alkol/Madde Kullanım Bozukluğu tanısıyla Erenköy BAHAR Merkezi’nde takipli hastalar ardışık olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Rehabilitasyon merkezinde takibine başlanan hastalara Sosyodemografik Veri Formu ile birlikte Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF) ilk görüşmede ön-test olarak ve tedavisinin 6. ayında son-test olarak uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %82’si erkek, %18’i kadın, %44 oranında lise mezunu, %38’i bekar, %48’i çalışmıyor ve %76’sı ailesiyle yaşıyordu. WHOQOL-BREF Ölçeğinin Fiziksel Yaşam Kalitesi Alt Boyutu, Psikolojik Alt Boyutu, Sosyal Alt Boyutu Çevre Alt Boyutu ve Toplam “Son-Test” puan ortalamaların tümü “Ön-Test” puan ortalamalarından anlamlı şekilde farklı ve büyük saptandı. Sonuç: Rehabilitasyon sürecindeki hastaların programlarının yapılandırılması sırasında, yaşam kalitesini artırmaya yönelik müdahalelere daha çok yer verilmesi açısından klinik müdahale stratejilerinde de yol gösterici olabilir.