Madde kullanım bozukluğu olan hastalarda bilinçli farkındalığın tedavi motivasyonu üzerindeki etkisi - Tanrıkulu, Ali Baran; Kayaoğlu, Kübra (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışma madde kullanım bozukluğu olan hastalarda bilinçli farkındalık düzeylerini ve bunun tedavi motivasyonuna etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma 184 madde kullanım bozukluğu olan hastayla gerçekleştirildi. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİÖ), Tedavi Motivasyonu Anketi (TMA) kullanılmıştır. Bulgular: BİÖ ile TMA düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görüldü (r: 796, p<0.01). Ayrıca tespit edildi ki, bilinçli farkındalık yordayıcı değişkeninin tedavi motivasyonu yordanan değişkenindeki varyansın %63’ünü açıklamıştır (R2: 0.634, p<0.001). Regresyon modeline dâhil edilen yordayıcı değişkenin Beta katsayısı 0.796’dır. Buna göre bilinçli farkındalığın tedavi motivasyonu üzerine pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir (p<0.001). Tartışma: Çalışmaya katılan hastaların bilinçli farkındalık düzeylerinin ortalamanın altında olduğu tespit edilmiştir. Bilinçli farkındağın madde kullanım bozukluğu tedavisi için uygun bir odak noktası olabileceği düşünülmektedir. Bunun yanında bilinçli farkındalığı yüksek olan hastaların tedavi motivasyonunun yüksek olduğunu tespit etmiştir. Bu bulgular madde kullanım bozukluğu olan hastaların bilinçli farkındalıklarını arttıran uygulamaların kliniklerde rutin olarak uygulanmasını desteklemektedir.