Damar yoluyla madde kullananlarda son dönemde iv madde kullanımının ve psikiyatrik belirti şiddetinin antiviral tedaviye etkisi - Karabulut, Sercan (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Damar içi madde kullanan kişilerin hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonlarındaki artışa büyük katkısı vardır. Doğrudan etkili antiviral (DEA) tedavilerin etkinliği ve güvenliğine rağmen, hastalar tedaviye ulaşmakta zorluk çekebilirler. Bu çalışmada madde kullanıcılarında klinik değişkenlerin antiviral tedaviye erişim ve tedavi oranlarına etkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada Temmuz 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında Ayaktan Arındırma Merkezi’ne (AAM) başvuran 5586 hastanın dosyası tarandı, Anti-HCV pozitif çıkan 121 hastanın dosyası incelenmiş ve eksik veri bulunan dosyalar dahil edilmemiştir. Tüm hastaların geçmişte Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ) ve Yetişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendini Değerlendirme Ölçeği (ASRS) sonuçları rutin olarak mevcuttu. Bulgular: Hastaların en çok kullandığı madde opiyattı. Sigorta kısıtlamaları nedeniyle, DEA tedavisi yalnızca üçüncü basamak hastanelerde reçete edilebildiğinden, çalışmaya alınan tüm hastalar üçüncü basamak bir hastaneye sevk edilmişti. Anti-HCV tarama testinden antiviral tedaviye kadar geçen ortalama süre 190,3 gündü. Aktif iv madde kullanıcılarının her gün madde kullanma oranı daha yüksek (%81,5 e %41,5), mevcut maddeyi daha genç yaşta kullanmaya başlama oranları (%19,1 e %20,9) ve toplam BAPİ puanları daha yüksek, depresyon (4,7 e 3,7, p=0,022), anksiyete alt ölçek puanları ve ASRS-A puanları daha yüksekti (11,3 e 8,3). Aktif iv madde kullanıcılarını ile hayat boyu iv kullanıcıları karşılaştırıldığında, Anti-HCV testi – tedavi süresi (100,4 ve 254,5) ve antiviral tedaviyi tamamlama oranları açısından fark yoktu (%100 e %67,7). Sonuç: Yüksek tedavi oranlarını gösteren kapsamlı verilere rağmen, iv madde kullanıcıları için tedavi oranları kabul edilebilir olmaktan uzak görünmektedir. Aktif damar içi madde kullanan kişileri ayrıştıran faktörlerin analizi iv kullanımı sonlandırmak açısından önem taşısa da, antiviral tedavi kararı geciktirilmemelidir.