Yetişkinlerde kumar bağımlılığı ile ilişkili sosyodemografik değişkenlerin incelenmesi - İncekara, Harun İsmail and Taş, Besra (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı kumar bağımlığını bazı demografik değişkenler açısından incelemektir. Yöntem: Araştırmanın verileri Google Form aracılığıyla elektronik ortamda toplanmıştır. Çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Bakırköy ilçesi Osmaniye mahallesinde yaşayan, çeşitli internet sitelerinden çevrimiçi bir şekilde şans oyunu oynayan ve uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 400 erkek bireyden oluşmaktadır. Araştırma verilerini toplama amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile South Oaks Kumar Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada South Oaks Kumar Tarama Testi ölçeği puanları bireylerin medeni durumlarına, aile ilişkilerini algılama düzeylerine, bireylerin eğitim düzeylerine, bireylerin kendilerini şanslı algılama durumlarına göre anlamlı farklılık belirlenmiştir. , South Oaks Kumar Tarama Testi ölçeği puanlarında, bireylerin kardeş sayılarına, gelir düzeylerine, sahip olduğu çocuk sayılarına, bireylerin kumara başlama yaşlarına, bireylerin annelerinin eğitim düzeylerine, bireylerin babalarının eğitim düzeylerine, bireylerin alkol kullanma durumlarını, bireylerin sigara kullanma durumlarına, bireylerin psikolojik sosyal destek alma durumlarına göre anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir. Sonuç: Bireylerdeki problemli kumar oynama davranışının toplum içerisinde popülaritesinin artması ve gelişen bilişim sistemleri ile birlikte kumara erişimin kolay ve denetiminde yetersiz olması sebebiyle tehlikeli boyutlara ulaşabileceği düşünülmektedir.