Madde kullanım bozukluğu olan hastalarda diyalektik davranış terapisi grup becerileri eğitimi pilot çalışması: madde kullanım şiddeti, duygudurum ve ilişki becerilerindeki değişiklikler - Bilican, F. Işıl; Çetinkaya, Mustafa; Çelebi, Elif; Gülen, Birgül; Barham, Huzeyfe (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, Diyalektik Davranışçı Terapi Grup Beceri eğitimi sonrasında (DBT-BE) bireylerin madde kullanım durumu, duygudurum ve diğer psikolojik semptomlar, duygu düzenlemede güçlükler, kişilerarası problem çözme becerileri ve sosyal etkinliklerindeki değişimleri incelemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Çoklu Madde Kullanım Bozukluğu olan ve ayakta tedavi edilen dokuz erkek hasta çalışmanın katılımcılarını oluşturmuştur. Katılımcıların yaşı 17 ve 34 arasında değişmiştir. Ortalama madde kullanım yılı 1,61’dir (SS=,29). DBT-BE modülleri (farkındalık, duygu düzenleme, kişilerarası ilişkiler ve stres toleransı) 20 hafta boyunca katılımcılara uygulanmıştır. Katılımcılara tedavi öncesi ve sonrasında idrar toksikoloji tarama testi, Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DERS), Kişilerarası Problem Çözme Envanteri (KPÇE) ve Algılanan Sosyal Yetkinlik Ölçeği (ASYÖ) uygulanmıştır. Bulgular: İdrar toksikoloji tarama testi sonuçları; BAPİ toplam puanı ile alt ölçekleri olan madde kullanımının kişinin yaşamına etkisi ve bağımlılık tanı ölçütleri; SCL-90-R’nin depresyon, hostilite ve fobik endişe alt ölçekleri; BDE toplam puanı; DERS kabul etmeme, stratejiler, açıklık ve dürtüsellik alt ölçeklerindeki düşüş madde kullanımının azaldığına, duygu düzenleme becerilerinin ise arttığına işaret etmiştir. Sonuç: Bu pilot çalışmanın bulguları DBT-BE’nin bireylerin madde kullanmadığı günlerin sayısının ve duygu düzenlemenin artmasına, depresif ve endişe semptomlarının azalmasına ve madde kullanımın yarattığı sıkıntıların azalmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.