Davranışsal bağımlılıkların nörobiyolojisi ve genetiği: kısa bir gözden geçirme - İzci, Filiz and Usta Sağlam, Nazife Gamze and Ergelen, Mine (Journal of Dependence, 2022)
Kumar oynama bozukluğu, seks bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı, egzersiz bağımlılığı, internet bağımlılığı, yeme bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı ve iş bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklar, işlevsellikte bozulma, tolerans ve çekilme, eşlik eden hastalıklar, nöronal yolaklar ve genetik arka plan dahil olmak üzere birçok noktada madde bağımlılıklarına benzemektedir. Bu alandaki nörobiyolojik araştırmalar henüz yeni olmakla birlikte, davranışsal bağımlılıklar biyokimyasal, radyolojik ve genetik özellikler açısından ele alındığında, madde kullanım bozuklukları ile güçlü nörobiyolojik ilişkiler ortaya çıkarmıştır. Literatürdeki çalışmaların çoğu kumar bağımlılığı ve internet bağımlılığı üzerine odaklanmış ancak diğer davranışsal bağımlılıkların da farklılıklarının yanı sıra benzer bazı yapısal değişikliklere de sahip oldukları gösterilmiştir. Davranışsal bağımlılıkları genetik ve nörobiyolojik yönleriyle tanımak ve anlamak, bu bozukluklara ilişkin farkındalığı artırmak, süreci daha iyi ele almak, önleme ve tedavi stratejileri geliştirmek açısından önemlidir. Bu yazıda, klinisyenler ve araştırmacılar tarafından son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başlayan davranışsal bağımlılıkların nörobiyolojik ve genetik özellikleri ve ilişkili nörobiyolojik yolaklara ilişkin verileri gözden geçirmeyi amaçladık.