Pro-ghrelin Leu72Met polimorfizmi ile açil ghrelin düzeyi ve alkol kullanım bozukluğu arasındaki ilişki: bir ön çalışma - Kaya Akyüzlü, Dilek; Özkan Kotiloğlu, Selin; Ağtaş Ertan, Ece; Doğan, Özlem; Kılıman, Berfin; Özgür İlhan, İnci (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Birçok çevresel ve genetik faktör, alkol kullanım bozukluğunun (AKB) gelişimine ve ilerlemesine neden olmaktadır. Beyin-bağırsak ekseninin önemli unsurlarından biri olan ghrelinin, bağımlılığın patofizyolojisinde yer aldığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, GHRL Leu72Met gen polimorfizminin plazma açil ghrelin düzeylerine etkisinin olup olmadığını ilk kez alkol bağımlılarında belirlemektir. Yöntem: Bu çalışmaya 50 alkol bağımlısı erkek ve 50 kontrol dahil edilmiştir. Açil ghrelin düzeyleri ELISA kiti ile ölçülmüştür. GHRL Leu72Met polimorfizmi ise, standart PCR-RFLP yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Açil ghrelin seviyeleri, AKB tanılı hastalarda kontrollere göre anlamlı bir şekilde daha yüksek, Leu72Leu genotipli AKB hastalarında Leu72Met ve Met72Met genotipli hastalara göre daha düşük bulunmuştur. Detoksifikasyondan sonra Leu72Met+Met72Met genotipli AKB hastalarında belirgin bir azalma görülmüştür. Türk erkeklerinde 72Met alelinin varlığı ile AKB riski arasında bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, alkol kullanım bozukluğu olan bireylerde GHRL Leu72Met varyantı ile yüksek açil ghrelin düzeyi arasındaki ilişki ilk kez gösterilmiştir. Türk erkeklerinde, AKB açısından GHRL Leu72 alelinin, Met72 aleli ile kıyaslandığında koruyucu etkiye sahip olduğu söylenebilir. Çalışmaya dahil edilen örneklem büyüklüğü küçük olmasına rağmen, bu çalışmadan elde edilen bulgular GHRL Leu72Met polimorfizminin plazma açil ghrelin ve alkol bağımlılığı üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir.