COVID-19 pandemisi sırasında üniversite öğrencilerinde algılanan stres, sosyal destek ve sosyal medya bağımlılığı - Taş, Filiz (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde algılanan stres, algılanan sosyal destek ve sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ilişkisel bir çalışmadır. Örneklemi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 404 öğrenci oluşturdu. Veriler için Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu kullanıldı. Bulgular: Pandemi döneminde öğrencilerin %71,8’i ders çalışmak için cep telefonlarını kullandı. %73,8’i çalışma saatlerinin azaldığını, %94,1’i evde geçirilen zamanın arttığını, %91,8’i ise pandemi nedeniyle bilgisayar veya telefon kullanma saatlerinde artış olduğunu belirtti. Algılanan stres, sosyal destek ve sosyal medya bağımlılık düzeyleri arasında çeşitli demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur. Sonuç: Sonuçlar, öğrencilerin %86,9’unun pandemi döneminde internette geçirdikleri zamanın artırdığını gösterdi. Algılanan stres ve sosyal desteğin sosyal medya bağımlılığını etkilediği sonucuna varıldı.