İnternet oyun oynama bozukluğu olan adölesanlarda kas iskelet sistemi semptomları - Şenel, Aybike; Atılgan, Elçin; Turhan, Merve; Özsoy, Rümeysa; Duman, Sümeyra; Ocak, Merve Nur; Özgün, Gülistan; Kölük, Hatice Kübra; Sünmez, Naime Simla; Mutlu, Caner; Kaya Mutlu, Ebru (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı internet oyun oynama bozukluğu (İOOB) olan adölesanlarda kas iskelet sistemi semptomlarını incelemektir. Yöntem: Prospektif kesitsel tipte olan bu çalışmaya toplam 80 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar sağlıklı adölesanlar ve IOOB tanısı alan adölesanlar olmak üzere iki eşit gruba ayrıldı. Sosyodemografik veriler kaydedildikten sonra, katılımcıların kas iskelet sistemi semptomları araştırmacılar tarafından hazırlanan 26 soruluk bir form ile değerlendirildi. Katılımcıların bağımlılık şiddeti İnternet Bağımlılığı Ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması Grup I için 14,50 ± 2,10 yıl, Grup II için ise 14,90 ± 1,72 yıl olarak bulundu. “Oyun oynarken ağrılarımı umursamıyorum” ve “Oyun oynarken duruşumun bozulduğunu hissediyorum” maddelerine katılan katılımcılar Grup II’de Grup I’e göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Kas iskelet sistemi semptomları açısından sağlıklı ve İOOB tanısı olan adölesanlar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu durum, İOOB tanısı olan adölesanların, oyun oynarken semptomlarına dikkat etmemeleri nedeniyle semptomlarını gerçekçi bir şekilde rapor edemedikleri şeklinde yorumlanabilir.