Hemşirelik öğrencilerinin sigara paketleri üzerindeki uyarıcı resimler ve yazılar ile ilgili düşünceleri ve nikotin bağımlılık düzeyleri - Ceylan, Erdal; Uysal, Neşe; Koç, Ayşegül (Journal of Dependence, 2020)
Amaç: Bu çalışma, sigara kullanan hemşirelik öğrencilerinin sigara paketlerinin üzerindeki uyarıcı resimler ve yazılar ile ilgili düşünceleri, bu uyarıların sigara kullanımı üzerine etkisi ve nikotin bağımlılık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemi sigara kullanan 82 hemşirelik öğrencisinden oluşmuş ve evrenin %89.1’ine ulaşılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Sigara paketleri üzerindeki resimlerin çoğunun etkili olmadığı ve etkili olarak belirtilen resimlerin korku ögesinin yer aldığı resimler olduğu belirlenmiştir. Resimleri gördükten sonra sigarayı bırakmayı düşünenlerin oranı %19.5’tir. Günlük tüketilen sigara sayısı ve sigaraya bağlı rahatsızlık sayısı ile FNBT puan ortalaması arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Sigara paketleri üzerindeki uyarıcı resimler genel olarak etkisiz bulunmuştur. Sigara paketlerinde dramatik, korkutucu ve daha ciddi sağlık sorunlarının gösterildiği daha fazla yer kaplayan görüntülerin kullanılması tütün ürünlerinin kullanımını azaltmada etkili olabilir.