Gençlik merkezini kullanan bir grup ergende akıllı telefon bağımlılığı ile sosyal medyadaki sosyal kaygıları arasındaki ilişki ve etkileyen faktörler - Dikeç, Gül; Pirinç, Büşra; Kaya, Beyza; Keleş, Esra; Akın, Esra; Hızmalı, Ahmet; Toprak, Adnan (Journal of Dependence, 2020)
Amaç: Bu çalışma İstanbul’daki bir gençlik merkezini kullanan ergenlerin akıllı telefon bağımlılığı ile sosyal medyadaki sosyal kaygısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel türdeki bu çalışma, İbir gençlik merkezini kullanan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 237 kadın ve 66 erkek olmak üzere 303 ergenle yapıldı. Çalışmada veriler Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Formu (ATBÖ-KF) ve Sosyal Medya Kullanıcıları İçin Sosyal Kaygı Ölçeği (SMKSKÖ) ile toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan %78,2’sinin kadın ve %21,8’inin erkek olduğu, %9,6’sının sigara ve %5’inin alkol; günde ortalama 4,24±3,08 saat akıllı telefon kullandıkları bulundu. Ergenlerin cinsiyetleri ve yaşadıkları yerde internet erişimi olup olmamasına göre ATBÖ-KF ölçek puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. ATBÖ-KF ve SMKSKÖ toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif orta dereceli ilişki saptandı. Sonuç: Akıllı telefon bağımlılığı ile ergenler arasındaki sosyal medyada sosyal kaygı arasında yakın bir ilişki olduğu görülmektedir.