İntihar girişimi ile acil servise başvuran kumar bağımlılığı olgusu - Geniş, Bahadır; Aksu, Hakan (Journal of Dependence, 2020)
Kumar bağımlılığı (KB), olumsuz sonuçlara rağmen devam eden ve işlevselliğin azalmasına neden olan tekrarlayan kumar oynamalarla karakterize bir bozukluktur.İntihar düşünceleri ve intihar girişimleri KB’li kişilerde toplumdan daha yüksektir. Bu çalışmada intihar girişimi ile başvuran bir kumar bağımlılığı olgusu sunulmuştur ve tedavi yöntemleri tartışılmıştır.Evli, lise mezunu ve işçi olarak çalışan 29 yaşında erkek hasta intihar girişiminden sonra acil servise getirildi. Borç artışı nedeniyle son üç aydır depresyon belirtileri yaşıyordu.Ailesi kumar borcunu öğrendikten sonra, hasta ilaç içerek intihar girişiminde bulundu. Ruhsal durum muayenesinde hafızası ve dikkati azalmış, konuşması yavaş, duygu durumu çökkündü. Hastanın mani belirtisi yoktu. DSM-5 tanı sınıflandırmasına göre “Kumar Bağımlılığı” tanısı olduğu belirlendi. Bu tanıya ek olarak depresyonu vardı. Depresyonu için günde 50 mg sertralin ve günde 1 mg risperidon başlandı. Ayrıca KB için bilişsel ve davranışçı terapi başlatılmıştır. Yaklaşık beş aydır takipte olan hasta, özellikle psikoterapinin başlamasından sonra kumar oynamadığını belirtti. Depresif belirtileri ilk aydan sonra belirgin şekilde düzeldi. KB’nin neden olduğu finansal sorunlar, sorunlu aile ilişkileri ve ilave psikiyatrik hastalıklar intihar girişimi riskini arttırmaktadır. KB tedavisi için başvurular çok azdır. Başvuranlarda psikiyatrik eştanı ve intihar düşüncesi sorgulanmalıdır.